barchinona

Els arxius històrics barcelonins. La ciutat a través dels seus documents

 

Impartit per Barchinona.cat: Xavier Cazeneuve i Albert Cubeles, historiadors.

Organitzat per UNED Barcelona.

Curs de 8 hores: 14, 16, 21 i 23 de novembre de 2016.

 

Un curs d’iniciació al coneixement dels arxius històrics barcelonins, els principals fons documentals que custodien i la seva utilitat per al coneixement de la història de la ciutat. El curs s'estructura en dues sessions teòriques i dues visites a dos arxius emblemàtics de la ciutat: un dels centres del Sistema Municipal d'Arxius i un altre d’una entitat privada.

 

Objectius

Conèixer els principals arxius històrics barcelonins, la documentació que custodien i la seva importància per al coneixement de la ciutat. Dotar d’eines als participants en el curs per saber com moure’s en un arxiu i com localitzar i tractar la documentació històrica. Reforçar el vincle entre la ciutadania i els arxius i biblioteques de la ciutat, com a dipositaris del llegat documental del nostre passat ciutadà.

 

Programa

Primera sessió. Què és un arxiu històric. Introducció als arxius històrics barcelonins. L’Arxiu Municipal i la seva xarxa de centres d’arxiu. Quins fons documentals conserven. Altres arxius històrics de la ciutat. Normativa bàsica d’ús i consulta.

Segona sessió. Introducció a la documentació històrica barcelonina. Les principals tipologies documentals per a la recerca històrica de Barcelona (documentació personal, municipal i d’entitats i empreses). Decàleg de bons hàbits a l’hora d’anar a treballar en un arxiu. Exemples pràctics de recursos on-line amb material d’arxius.

Tercera sessió. Visita a l’Arxiu Històric de Barcelona (AHCB).

Quarta sessió. Visita a l’arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (AHSCP).

 

Enllaç curs web UNED Barcelona