barchinona

Història de Barcelona a través de la cartografia i la fotografia

 

Impartit per Barchinona.cat: Xavier Cazeneuve i Albert Cubeles, historiadors.

Organitzat per UNED Barcelona.

Curs de 8 hores: dijous 1, 8, 15 i 22 de març de 2018, de 18 a 20 h, al centre UNED Barcelona.

 

En aquest curs es vol explicar com Barcelona s’ha vist representada per dos mitjans gràfics d’expressió, molt diferents entre ells, però que ens ofereixen perspectives complementàries sobre la Ciutat i com veure-la. En primer lloc, a través de la cartografia: l’evolució des de les primeres vistes fins els actuals mapes turístics; i en segon lloc, la fotografia, el més popular dels mitjans gràfics per saber com era la ciutat del passat.

 

Objectius

Obtenir una visió el més completa possible sobre la història de Barcelona i com ha sigut representada. Presentar als participants la cartografia i la fotografia com a eines útils per a aprofundir en el coneixement de Barcelona. Dotar-los d’eines i recursos que els permetin una aproximació rigorosa a l’estudi de la història de la ciutat a través dels mapes i les fotografies. Potenciar la mentalitat crítica envers la història de la seva ciutat i alhora la mirada oberta sobre com pot ser representada.

 

Programa

Primera sessió. Barcelona vista a través dels seus mapes. De les primitives vistes als mapes militars del segle XVIII.

Segona sessió. Barcelona vista a través dels seus mapes. Dels plànols de la ciutat en expansió als actuals mapes turístics i els recursos d’internet.

Tercera sessió. Barcelona vista a través de la fotografia. De la fotografia històrica a la fotografia a la xarxa.

Quarta sessió. El col·leccionisme històric: xerrada un col·leccionista de cartografia històrica antiga.

 

Enllaç curs web UNED Barcelona