barchinona

I Cicle “Imago Medievalis. Pedralbes, història i cinema”: els viatges en el temps

 

Impartit per Barchinona.cat (Xavier Cazeneuve).

Organitzat pel Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Coordinat per Barchinona.cat (Xavier Cazeneuve).

Curs de 15 hores: divendres 14, 21 i 28 d’octubre i 4 i 11 de novembre de 2016, de 18 a 21 h, a la sala d’actes del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

 

Cicle que vol oferir les bases per entendre la relació entre cinema i història a partir de la mirada que el setè art ha focalitzat en l’Edat Mitjana i el relat que n’ha construït. Com ha volgut explicar el cinema els grans fets de la història medieval? Com ha influït l’imaginari del medievalisme en el cinema? Quina mirada han projectat, tant del passat com del present, les pel·lícules de ficció i els documentals sobre l’Edat Mitjana?

 

Programa

Primera sessió. El món de l’Edat Mitjana i el cinema I. Format seminari.

Panoràmica general de l’Edat Mitjana vista a través del cinema.

Segona sessió. El món de l’Edat Mitjana i el cinema II. Pel·lícula i anàlisi.

A través del visionat del film El senyor de la guerra (Franklin J. Schaffner, 1965), plantejarem com analitzar un film de temàtica històrica.

Tercera sessió. L’Edat Mitjana al món i el cinema I. Format seminari.

L'imaginari medieval en el cinema occidental a través del cicle artúric i les actualitzacions contemporànies de les seves històries i personatges.

Quarta sessió. L’Edat Mitjana al món i el cinema II. Pel·lícula i anàlisi.

A través del visionat del film Excalibur (John Boorman, 1981), plantejarem les mirades del cinema sobre el mite artúric.

Cinquena sessió. Finestres i miralls. El cinema documental. Format seminari.

Una primera part dedicada a oferir una panoràmica de l’evolució dels documentals sobre l’Edat Mitjana. A la segona part de la sessió, i com a cloenda, conversa amb el Dr. Josep Maria Caparrós Lera (Universitat de Barcelona) sobre les relacions entre cinema i història.

 

Enllaç curs web Monestir de Pedralbes