barchinona

II Cicle “Imago Medievalis. Pedralbes, història i cinema”: els viatges en el temps

 

Impartit per Barchinona.cat (Xavier Cazeneuve) i Ardit Cultures Medievals (Cornel-Peter Rodenbusch i Araceli Rosillo).

Organitzat pel Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Coordinat per Barchinona.cat (Xavier Cazeneuve).

Curs de 12 hores: dimecres 7, 14, 21 i 28 de juny de 2017, de 18 a 21 h, a la sala d’actes del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

 

En aquest segon cicle dedicat a les relacions entre cinema i història, hem volgut endinsar-nos en un conjunt de pel·lícules que constitueixen un subgènere molt particular en la cinematografia de tipus històric: el dels viatges en el temps. Aquest subgènere permet reflexionar sobre la mirada històrica i l’ofici de l’historiador.

L’Edat Mitjana és, d’entre tots els períodes històrics, l’època a la qual arriben o de la qual parteixen la majoria dels viatges en el temps que es produeixen en cinema. Així, el període medieval esdevé l’època històrica de referència a l’hora de trobar les arrels del temps actual i, de retruc, l’espai imaginari en el qual podem emmirallar-nos per entendre millor el món en què vivim.

 

Programa

Primera sessió. Viatjar a l’Edat Mitjana. Atrapats en el temps.

En aquesta sessió en format de seminari, volem oferir una panoràmica del conjunt de films que tracten els viatges en el temps a l’Edat Mitjana o des de l’Edat Mitjana i les claus per interpretar-los. També analitzarem quina és la mirada que es fa en aquestes pel·lícules sobre aquest període i quin discurs es transmet sobre el món tal com era en el moment en què es va crear cada film. Sessió a càrrec de Xavier Cazeneuve, historiador (Barchinona.cat).

Segona sessió. Mirar el passat, mirar el mirall.

Cinefòrum amb presentació, visionat i comentaris. Los caballeros de la mesa cuadrada y sus locos seguidores (Terry Gilliam i Terry Jones, 1975). La comèdia sempre parla de l’artifici en què vivim instal·lats. En aquest cas, el film ens mostra de manera descarada que la mirada que apliquem al passat només pot ser contemporània. Sessió a càrrec de Cornel-Peter Rodenbusch, historiador (ARDIT Cultures Medievals).

Tercera sessió. Anem a l’Edat Mitjana?

Cinefòrum amb presentació, visionat i comentaris. Timeline (Richard Donner, 2003). Pel·lícula basada en el best-seller de Michael Crichton en què uns estudiants d’arqueologia viatgen fins al 1357. Sessió a càrrec d’Araceli Rosillo, historiadora (ARDIT Cultures Medievals).

Quarta sessió. El passat ens mira.

Cinefòrum amb presentació, visionat i comentaris. Los visitantes (Jean-Marie Poiré, 1993). Quan un film sobre dos homes medievals que viatgen al present esdevé la pel·lícula més vista de l’any a França, sorgeixen preguntes com ara: quina és la mirada popular francesa sobre el període medieval? I, sobretot, quina és la mirada sobre l’actualitat que es projecta? Sessió a càrrec de Xavier Cazeneuve, historiador (Barchinona.cat).

 

Enllaç curs web Monestir de Pedralbes