barchinona

Passegem pels parcs. Una introducció a la història dels jardins de Barcelona

 

Impartit per Barchinona.cat: Albert Cubeles, historiador.

Organitzat per UNED Barcelona.

Curs de 8 hores: 26 i 28 de juny i 3 i 5 de juliol de 2017.

 

Com en altres ciutats del món, Barcelona va començar a tenir jardins públics a partir del segles XVIII i XIX. D’aleshores ençà, el nombre de parcs i jardins públics a la ciutat s’ha anat multiplicant de manera oscil·lant en funció del moment històric. Alguns d’aquests enjardinaments han perviscut, com el Jardí del Laberint d’Horta, el Parc de la Ciutadella o el sistema de parcs de Montjuïc, i són peces clau del patrimoni verd i monumental de Barcelona.

 

Objectius

El curs pretén facilitar unes bases de comprensió i coneixement dels parcs i jardins de les ciutats en general i de Barcelona en particular, posant de manifest els seus distints valors urbanístics, artístics i botànics en relació amb els diversos processos històrics contemporanis que van generar els contextos que els van generar. Es tracta, doncs, d’oferir una lectura integradora i transversal.

 

Programa

Primera sessió. Sessió teòrica a l’aula. Exposició dels processos històrics que generen l’eclosió de la jardineria pública contemporània, centrant-nos en el cas particular de Barcelona. Jardins més importants i jardiners, arquitectes i paisatgistes més destacats (Desvalls, Fontserè, Forestier, Rubió i Tudurí, etcètera).

Segona sessió. Visita al Parc del Laberint d’Horta. El jardí neoclàssic i romàntic de Barcelona.

Tercera sessió. Visita al Parc de la Ciutadella. L’estil jardinesc o eclèctic al primer gran parc de la ciutat.

Quarta sessió. Visita als Jardins del Teatre Grec i als Jardins Laribal de Montjuïc. Forestier, Rubió i Tudurí i la jardineria noucentista.

 

Enllaç curs web UNED Barcelona