barchinona

Llegir la Ciutat. Barcelona, des de la seva fundació a mitjan segle XIX

 

Impartit per Barchinona.cat: Xavier Cazeneuve i Albert Cubeles, historiadors.

Organitzat per UNED Barcelona.

Curs de 6 hores: 27-29 de juny de 2016, de 18 a 20 h, al centre UNED Barcelona (Avda. de Rio de Janeiro, 56-58).

 

Curs introductori sobre l’evolució urbanística de Barcelona, des dels seus orígens romans fins a mitjan segle xix, moment en què la ciutat enderrocà les seves muralles i projectà la seva expansió pel pla amb l'Eixample de Cerdà. La tercera sessió és un recorregut urbà per identificar les restes de la ciutat antiga i mostrar alguns espais en els que la recreació del passat ha tingut un pes important.

 

Objectius

Donar recursos i instruments als participants per poder llegir i interpretar la ciutat a través de la seva trama urbana. Descobrir mitjançant l’ús de materials visuals i gràfics (fotografies antigues, plànols, gravats..) la Barcelona antiga. Presentar recursos on-line de recent creació que faciliten el coneixement sobre Barcelona. Potenciar el rigor històric i la mentalitat crítica dels alumnes vers la seva ciutat.

 

Programa

Primera sessió. Evolució urbanística de la ciutat (Barcino-Barchinona-Barcelona) - Formes, ritmes i processos en el seu desenvolupament urbanístic - El plànol com a document i eina bàsica de treball.

Segona sessió. Espais urbans i escenografies patrimonials: la lectura i la interpretació dels espais de la ciutat en clau històrica - Noves eines i noves lectures a partir de les TIC.

Tercera sessió. Recorregut. Localització de restes a la ciutat antiga. Elements arquitectònics i decoratius. Les escenografies de Barcelona. Passeig per la Barcelona romana, medieval, moderna i contemporània, dins de Ciutat Vella.

 

Enllaç curs