barchinona
INICI NOTÍCIES EFEMÈRIDES CERCADOR HISTORIADORS FORMACIÓ ENLLAÇOS CONTACTE

Exposicions sobre història de Barcelona que podem visitar

«Drassanes i galeres». Museu Marítim de Barcelona. Exposició permanent.

«Petras Albas. El monestir de Pedralbes i els Montcada (1326-1673)». Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Exposició permanent.

«Barcelona 1700. De les pedres a les persones». El Born CCM. Exposició permanent.

«La memòria d’un pais». Museu d’Historia de Catalunya. Exposició permanent.

«Espai de recreació històrica al Pavelló de Sant Rafael». Recinte Modernista de Sant Pau. Permanent.

«Les cares de Barcelona». Museu Etnològic de Barcelona.

«Eusebi Güell i Bacigalupi, patrici de la Renaixença». Palau Güell.

«Dissenyes o treballes. L’edat d’or del disseny a Barcelona». Museu del Disseny.

«Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra». Museu d’Història de Catalunya. Fins el 18 de novembre.

«La memòria de les arts efímeres». Institut del teatre. Fins el 31 de desembre.

«Històries de militars catalans al desert África». Museu de les Cultures del Món. Fins el gener de 2019.

«Port, territori de frontera». Musue Marítim de Barcelona. Fins el 14  de gener de 2019.

«Patufet, on ets? Aureli Capmany 1968-1954». Palau Robert. Fins el 20 de gener de 2019.

«Educació i modernitat. Barcelona 1900 - 1960». Arxiu Muncipal Contemporani de Barcelona. Fins el 28 de febrer de 2019.

«Víctimes (1936-1945)». Memorial Democràtic. Fins el 3 de març del 2019.

«Aureli Capmany i l’educació dels infants». Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Fins el 30 de març del 2019.

«Una infància sota les bombes». El Born CCM. Fins el 31 de març de 2019.

Agraïm la col·laboració d’Ana Medina, estudiant en pràctiques, en les tasques de documentació d’aquesta secció d’exposicions.

AGENDA BARCHINONA

 

Dilluns, 12 de novembre de 2018

19 h. Conferència: ''El Congrés de Sants de 1918: la resposta sindical a les noves institucions'', a càrrec de Maria Cruz Santos. Centre de Recerca i Debat del MUHBA. Diàlegs d’Història Urbana. MUHBA, plaça del Rei, sala Martí l'Humà. Gratuït, es recomana reserva prèvia.

 

Dimarts, 13 de novembre de 2018

18 h. Tercera sessió del curs: “Història de Barcelona. La ciutat vista pel cinema”. Organitza: Uned Barcelona. Curs a càrrec de Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat). Seu de la UNED Barcelona (Av. Rio de Janeiro, 56-58). Cal inscripció prèvia.

 

Dimecres, 14 de novembre de 2018

18 h. Presentació de la Guia d'Història Urbana La Maquinista Terrestre i Marítima/BCN, a càrrec de Montserrat Milà, Marià Hispano i Joan Roca. MUHBA. Fundació del Museu Historicosocial de la Maquinista Terrestre i Marítima i MACOSA (c/ Ferran Junoy. s/n. Parc de la Maquinista). Gratuït, es recomana reserva prèvia.

18 h. Visita comentada a l’exposició “Aureli Capmany i l'educació dels infants”, a càrrec d'Esteve Barandica. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (c/ Santa Llúcia, 1). Gratuït, amb inscripció prèvia.

18:30 h. Presentació llibre Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil, a càrrec d'Esteve Riumbau, Magí Crusells, Paul Hammond i Maria Campillo. Filmoteca de Catalunya, Sala Laya (Plaça Salvador Seguí, 1–9). Gratuït.

 

Dijous, 15 de novembre de 2018

9 – 14 h. Jornada: ''V Jornada sobre biblioteques patrimonials''. Ateneu Barcelonès. (c/ canuda, 6). Preu: 25€ amb inscripció prèvia.

9:30 – 17:15 h. Primer dia de la jornada: “El convent i l’església de Santa Caterina de Barcelona. Un patrimoni enderrocat”. Dins de les jornades: “Les Basíliques històriques de Barcelona”. Facultat Antoni Gaudí-Ateneu Universitari Sant Pacià. Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) (c/ Diputació, 231).

18 h. Acte de lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat, a títol pòstum, a l’historiador Josep Fontana i Lázaro. Amb la intervenció de Pedro Ruiz Torres, Anna Solé, Jaume Torras, Mercè Renom, Xavier Domènech i Carmen Esteba. Saló del Tinell, plaça del Rei.

18 h. Quarta sessió del curs: “Història de Barcelona. La ciutat vista pel cinema”. Organitza: Uned Barcelona. Curs a càrrec de Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat). Seu de la UNED Barcelona (Av. Rio de Janeiro, 56-58). Cal inscripció prèvia.

19 h. Presentació de l’obra Curial i Güelfa adaptat al català actual per Lluís-Anton Baulenas, amb la presència de l’autor de la versió, Joan Santanach, Jordi Llavina i Bernat Puigtobella. Biblioteca de Catalunya, Sala de la Caritat.

 

Divendres, 16 de novembre de 2018

9:30 – 17 h. Segon dia de la jornada: “El convent i l’església de Santa Caterina de Barcelona. Un patrimoni enderrocat”. Dins de les jornades: “Les Basíliques històriques de Barcelona”. Facultat Antoni Gaudí-Ateneu Universitari Sant Pacià. Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) (c/ Diputació, 231).

 

Dissabte, 17 de novembre de 2018

10:30 Itinerari: “130 anys de l’Exposició Universal de 1888”, a càrrec de Meritxell Carreres. Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Preu: 14.92 €.

10:30 h. Itinerari: “Descobreix la catedral de Barcelona, més enllà del Gòtic”, a càrrec de Carolina Chifoni.  Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.Preu: 14.92 €.

11 h. Itinerari: “De la casa de cos del segle XVIII als edificis d'habitatges modernistes”. Organitza: Associació del Moble. Sant Martí de Provençals i el Clot. Gratuït, amb inscripció prèvia. Per a més informació: info@estudidelmoble.com.

 

Diumenge, 18 de novembre de 2018

10:30 h. Itinerari: “Pous, fonts i sèquies a la Barcelona medieval”. MUHBA Plaça del Rei. Gratuït.

10:45 h. Visita comentada: “L'habitatge a Barcino”. MUHBA Plaça del Rei. Preu: 8 €.

 

 

Agraïm la col·laboració de Paula Cardona, estudiant en pràctiques, en les tasques de documentació d’aquesta agenda.